Izaberite dio sustava
sa kojim imate tegobe i izlistat će vam se popis naših proizvoda!
ŽIVČANI SUSTAV DIŠNI SUSTAV PROBAVNI SUSTAV UROGENITALNI SUSTAV LOKOMOTORNI SUSTAV SPECIFIČNI SUSTAV IMUNO SUSTAV KOŽA
Proizvodni proces

Sjedinjenje ljubavi i prirode u službi zdravlja

Više od 20 godina u obitelji Rajić izgrađuje se i usavršava poslovna vizija tvrtke Vextra, te u sklopu nje i biljne ljekarne, u čijem laboratoriju nastaju prirodni dijetetski proizvodi i pripravci za njegu. Oni su spoj dragocjenih sastojaka prirode u ljekovite smjese sa terapijskim djelovanjem bez kemijskih aroma i aditiva.


Vextra osigurava kvalitetu proizvoda praćenjem uzgoja, branja, sušenja, načinom čuvanja i kontroliranom proizvodnjom. U svom proizvodnom i prodajnom asortimanu nudi veliki broj različitih tradicionalnih proizvoda grupiranih u kategorije Čajevi, Čajne mješavine, Tinkture i Biljna kozmetika.


Napredak su struci, nadogradnja znanja i stalna potraga za informacijama koje Vam kroz savjetovanje i informiranje pružamo u našem prodajnom objektu dio su naše poslovne vizije.


Vextra će i dalje nastaviti razvijati svoje proizvode iz ljubavi prema prirodi, prema zdravom načinu života i više od svega iz želje za izgradnjom Vašeg vlastitog HERBASTYLA.


Radimo na izradi inovativnog rješenja za naše proizvode koji će zadržati svu ljekovitost i djelotvornost biljaka, učiniti proizvod jednostavnijim za uporabu, te pri uporabi sačuvati osjećaj ispijanja najprirodnijeg biljnog napitka.


Pratite nas i ostanite u kontaktu s nama!POVIJEST LIJEČENJA LJEKOVITIM BILJKAMA

Uporaba i liječenje ljekovitim biljem, vode podrijetlo iz daleke prošlosti, i može se reći da je staro gotovo koliko i samo čovječanstvo. Vještina liječenja biljem se razvijala kod svih naroda i sačuvala se, negdje više- negdje manje, kao tradicionalna ili narodna terapija. Popularno je nazivana narodna medicina – što je ostalo sve do današnjeg novijeg doba, kada je uznapredovala moderna medicina.

Po zapisima starih naroda, Egipćana,Grka, Indijaca, Asiraca, Kineza i Rimljana vide se opisane mnogobrojne biljne vrste, koje su se uspješno vjekovima upotrebljavale u tradicionalnoj terapiji. Prihvaćene su u suvremenoj medicini i predstavljaju važne ljekovite supstance. Posebnu pozornost zaslužuju spisi rimskog liječnika i ljekarnika Galena, iz II stoljeća, koji sadrže recepte i upute za korištenje ljekovitog bilja.

Galenovi recepti najčešće zahtijevaju više različitih tvari (biljaka), koje tek zajedno daju željeni učinak.

Danas, u najnovijoj eri sintetskih lijekova, ponovo se vraćamo preparatima na bazi ljekovitog bilja. Jedna ljekovita biljna vrsta, pored balastnih tvari, sadrži i više vrsta ljekovitih tvari, a ljekoviti učinak biljke je zapravo, ljekoviti učinak njihovog združenog djelovanja, za razliku kod sintetskog lijeka, gdje imamo jednu ljekovitu supstanciju sa ciljnim djelovanjem.

Vrlo je važno napomenuti, da su nuspojave kod tretiranja ljekovitim biljem po pravilu vrlo rijetke ili slabije izražene.

Najstarije ljekaruše – recepti liječenja ljekovitim biljem su sa ovog hercegovačko-dalmatinskog podneblja. Pisali su ih franjevci, i propisujući recepte, tako liječili ljude.

Za Hercegovačko -Neretvansku županiju možemo reći da je najbogatija županija po zastupljenosti ljekovitog i aromatičnog bilja, u odnosu na ostale županije kao i širu regiju. Bogatstvo ljekovitog bilja zastupljeno u flori jedne zemlje predstavlja neprocjenjivo prirodno bogatstvo, koje treba racionalno eksploatirati. Istodobno treba provoditi regulativu Europske ekonomske zajednice (EEC 2092/91), u kojoj su iskazani svi elementi za održivost biljne flore u prirodnim resursima.Začeci i osnovne faze razvoja fitoterapije

Medicina i farmacija, sa povijesne točke gledišta, započinju upotrebom prirodnih ljekovitih sredstava, o čemu svjedoče brojni materijalni dokazi rasuti po papirusima starog Egipta i drugih iščeznulih civilizacija, ali i praksa indijske i kineske tradicionalne medicine, čiji kontinuitet i razvoj već stoljećima nisu prekinuti. Metode tradicionalne medicine, koje su u antičko vrijeme prakticirali narodi Mediterana i Orijenta, svoj prvi praktični izraz u Europi dobile su u zborniku De materia medica, koji je u prvom vijeku naše ere sastavio starogrčki liječnik Dioskorides. Ovo klasično djelo ispoljavalo je svoj utjecaj sve do doba renesanse, kada je revidirano u skladu sa važećim humanističkim doktrinama.


Do 1800. godine, kada je razvoj medicine ušao u znanstvenu fazu, tradicionalna medicina zasnovana na upotrebi ljekovitog bilja činila je osnovu svih standardnih farmakoloških priručnika, koja ničim nije dovođena u pitanje. Međutim, sa razvojem znanstvene medicine, fitoterapiji je postepeno dodijeljen status alternativne medicinske tehnike, što se može smatrati svojevrsnom nepravdom. Ukoliko se uzme u obzir da povijest klasične biljne medicine koja se prakticira u okvirima zapadne civilizacije i pokriva period od gotovo 2000 godina, logično je pretpostaviti da su mnoge ljekovite biljke položile jedan svojevrstan i težak test: da nije tako, zar bi znanja o njima bila tako predano prenošena, kroz toliko epoha i kultura? Bilo bi neosnovano odbaciti kolektivno iskustvo više od 50 generacija farmaceuta, liječnika (ali i pacijenata), zajedničko kulturno dobro svih naroda zapadne civilizacije, i proglasiti ga običnim “placebo efektom”. Umjesto toga, valjalo bi prepoznati slabosti i prednosti fitoterapije i dati joj mjesto koje joj, po aktualnim dometima, realno i pripada.