Izaberite dio sustava
sa kojim imate tegobe i izlistat će vam se popis naših proizvoda!
ŽIVČANI SUSTAV DIŠNI SUSTAV PROBAVNI SUSTAV UROGENITALNI SUSTAV LOKOMOTORNI SUSTAV SPECIFIČNI SUSTAV IMUNO SUSTAV KOŽA
Novosti
HERBASTYLE BY VEXTRA:Borove vršike

BOROVE VRŠIKE (lat. Pinus sylvestris L.)

OPIS BILJKE: 

Stablo bora naraste 10 m visine. Deblo, kao i grane prekrivene su smeđe-crvenom korom koja kasnije postaje sivo-smeđa. Grane su prekrivene iglicama sivo-zelene boje, 5-6 m duge i izuzetno ljekovite. Da se od davnina smatra ljekovitom biljkom govori činjenica da su se iz borovih smola pripremale ljekovite masti.

KEMIJSKI SASTAV: 

Borove vršike sadrže alfa-pinen, beta-pinen, limonen, borneol, alfa-kadinen, vitamin C. Vršike bora poželjno je upotrijebiti neposredno nakon branja jer se procesom sušenja gubi dio vitamina C.

FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: 

Borove vršike upotrebljavaju se u obliku čajnih pripravaka, meda, sirupa. U obliku meda i sirupa koristi se za probleme dišnoga sustava, astme, alergije ali također i potpomaže i jača imunološki sustav. Ove pripravke u obliku meda možete pronaći u biljnoj ljekarni Vextra i na taj način olakšati disanje, smiriti kašalj te upalne procese sinusa.  Čajni pripravci borovih vršika također se koriste za dišne putove djelujući kao ekspektorans  tj. olakšava iskašljavanje te djeluje kao blagi antiseptik. Čaj se priprema na način da se žlica ljekovitoga bilja prelije sa 250 mL ključale vode te ostavi poklopljena 15-20 min. Također, moguća je indirektna primjena putem ulja za masažu sinusa.

LITERATURA:

http://www.naturala.hr/sirup-od-jele-smreke-i-bora/173/

http://www.val-znanje.com/index.php/ljekovite-biljke/1061-bor-pinus

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi

Vextra

Morate biti registrirani za komentare!