Izaberite dio sustava
sa kojim imate tegobe i izlistat će vam se popis naših proizvoda!
ŽIVČANI SUSTAV DIŠNI SUSTAV PROBAVNI SUSTAV UROGENITALNI SUSTAV LOKOMOTORNI SUSTAV SPECIFIČNI SUSTAV IMUNO SUSTAV KOŽA
Novosti
Jeste li znali da su chia sjemenke nabolji izvor omega-3 masnih kiselina?

Sve više znanstvenih radova ukazuje na važnost polinezasićenih masnih kiselina (PNMK) u ljudskoj prehrani kao i vezu između visokog unosa zasićenih masnih kiselina i niskog unosa PNMK s dijabetesom i metaboličkim sindromom (Guevara-Cruz i ostali, 2011). Prehrana bogata mastima, i to pretežno zasićenim masnim kiselinama, trans masnim kiselinama i velikim omjerom omega-6 i omega-3 MK direktno je povezana sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti (KVB) (Ayerza i Coates, 2008). Suprotno, prehrana bogata omega-3 MK smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti (Ayerza i Coates, 2008) a utvrđena je i povezanost povećanog unosa omega-3 PNMK dugog lanca i zaštitnog učinka od ishemijske bolesti srca kod žena (Vedtofte i ostali, 2011). Dokazi nasumičnih kliničkih ispitivanja i obzervacijskih studija pružaju uvjerljiv argument o neadekvatnom unosu omega-3 PNMK na povećani rizik od srčanog udara kao i povezanost sa depresijom (Vannice i Rasmussen, 2014).

Omega- 3 (ω-3 MK) i omega- 6 (ω-6 MK) masne kiseline među kojima su i linolna (LA; 18:2, n-6) masna kiselina (omega-6 PNMK) i α-linolenska (ALA; 18:3, n-3) spadaju u grupu polinezasićenih masnih kiselina koje organizam ne može sam sintetizirati, pa ih nazivamo esencijalnim masnim kiselinama, jer ih je neophodno unositi hranom.

Izvor α-linolenske PNMK su biljne sirovine poput orašastih plodova, naročito lješnjaka, lanenih sjemenki, sjemenki konoplje, ulja kanole i soje (Holub, 2002), no u posljednje vrijeme sve veću važnost se pridaje i chia sjemenkama kao bogatom izvoru ALA PNMK. Omega-6 MK su najzastupljenije PNMK u „zapadnjačkoj“ prehrani s puno jednostavnih ugljikohidrata i namirnica animalnog podrijetla. Nalaze se u većini konzumiranih namirnica (Vannice i Rasmussen, 2014), stoga se više pažnje pridaje unosu omega-3 MK te omjeru omega-6 i omega-3 MK koji bi trebao biti što niži. Prema Abedi i Sahari (2014) idealni omjer za ljudsko zdravlje omega-6/omega-3 MK jeste 1/5-10.

Chia sjemenke (lat. Salvia hispanica L.) su, pored lanenog sjemena, najbogatiji biljni izvor omega-3 MK, te su ujedno dobar izvor vlakana i proteina. Namirnica su koja se tradicionalno koristi u prehrani ljudi ali i ishrani životinja centralne i južne Amerike. Sadrži oko 15-25% proteina, 30-35% masti, 26-41% ugljikohidrata i 18-35% vlakana te visok udio antioksidanata (Ali i ostali, 2012) ali i prirodne polifenolne antioksidante klorogensku i kafeinsku kiselinu. Također nema bojazni od mikotoksina (Ali i ostali, 2012) kao kod ostalih biljnih izvora omega-3 MK (orašastih plodova). U udjelu ukupnih masti 60% otpada na omega-3 α-linolensku MK i 20% na omega-6 linolnu MK.

Istraživanje iz 2012. godine navodi da od četiri klinička istraživanja provedena na chia sjemenkama samo jedno nije pokazalo zdravstveni učinak, što može biti pripisano trajanju studije, i različitosti u biokemijskom sastavu korištenih chia sjemenki (Ali i ostali, 2012). Studija provedena u trajanju od sedam tjedana na 10 žena u post-menopauzi (starosne dobi: 55,6 ± 0,8 i BMI: 24,6 ± 1,1 kg/m

2

) koje su konzumirale 25 g samljevenih chia sjemenki dnevno, pokazala je povećanje sadržaja ukupnih PNMK, naročito ALA i EPA, što je bilo u skladu s prethodnim istraživanjima na štakorima, miševima i zečevima (Jin i ostali, 2012). Također, istraživanje koje je uključivalo nopal (meksički kaktus), chia sjemenke, proteine soje i zob, pokazalo je smanjenje triglicerida seruma, koncentracije glukoze u krvi i smanjenje tjelesne mase u pacijenata s metaboličkim sindromom (Guevara-Cruz i ostali, 2011).

Budući da sadrže znatnu količinu masti, chia sjemenke koriste se i za dobivanje ulja koje se može dobiti hladnim prešanjem, ekstrakcijom s otapalom ili super-kritičnom ekstrakcijom (Ali i ostali, 2012). Količina PNMK dostiže 83%, a osobito je velika količina ALA MK (63 g/100 g ulja), veća nego u lanenom ulju (58,7 g/100 g ulja), što je najviša vrijednost među jestivim uljima. A ovakvo ulje također ima najnižu koncentraciju zasićenih masnih kiselina (Abedi i Sahari, 2014). Također, chia je našla primjenu i kao dodatak različitim tipovima brašna (bez glutena), od kojih je dobiveni kruh imao manji gubitak na težini tijekom pečenja, budući da chia sjemenke vežu vodu, stvarajući gel. Takav kruh je bio manjeg volumena, tvrđi i tamnije korice (Steffolani i ostali, 2014). 

Literatura:

Abedi E, Sahari AM: Long-chain polyunsaturated fatty acid sources and evaluation of their nutritional and functional properties. Food Science and Nutrition 2:443-463, 2014.

Ali NM, Yeap SK, Ho WY, Beh BK, Tan SW, Tan SG: The promising future of chia, Salvia hispanica L. Journal of Biomedicine and Biotechnology Article ID 171956, 2012.

Ayerza R, Coates WE: Chia seeds and the Columbus Concept. U Wild-type food in health promotion and disease prevention: The Columbus concept, str. 377-392. Humana Press, 2008.

Ciftci ON, Przybylski R, Rudzinska M: Lipid components of flax, perilla and chia seeds. European Journal of Lipid Science and Technology 114:794-800, 2012.

Guevara-Cruz M, Tovar A. R, Aguilar-Salinas C. A, Medina-Vera I, Gil-Zenteno L, Hernandez-Viveros I, Lopez-Romero P, Ordaz-Nava G, Canizales-Quinteros S, Guillen Pineda L. E, Torres N: A dietary pattern including nopal, chia seed, soy protein, and oat reduces serum triglycerides and glucose intolerance in patients with metabolic syndrome. Journal of Nutrition 142:64-69, 2011.

Holub B.J: Clinical nutrition: 4. Omega-3 fatty acids in cardiovascular care. Canadian Medical Association Journal 166:608-615, 2002.

Jin F, Nieman DC, Sha W, Xie G, Qui Y, Jia W: Supplementation of milled chia seeds increases plasma ALA and EPA in postmenopausal women. Plant Foods for Human Nutrition 67:105-110, 2012.

Perietti PG, Gai F: Fatty acid and nutritive quality of chia (Salvia hispanica L.) seeds and plant during growth. Animal Feed Science and Technology 148:267-275, 2009.

Simopoulos AP: The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in Cardiovascular Disease and Other Chronic Diseases. Experimental Biology and Medicine 233:674-688, 2008.

Steffolani E, De la Hera E, Perez G, Gomez M: Effect of chia (Salvia hispanica L) Addition on the quality of gluten-free bread. Journal of Food Quality 37:309-317, 2014.

Taga M.S, Miller E.E, Pratt D.E: Chia seeds as source of natural lipid antioxidant. Journal of American Oil Chemists´ Society 61:928-931, 1984.

Vannice G, Rasmussen H: American Academy of Nutrition and Dietetics. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Dietary fatty acids for healthy adults. Journal of Academy of Nutrition and Dietetics 114:136-153, 2014.

Vedtofte MS, Jakobsen MU, Lauritzen L, Heitmann BL: Dietary α-linolenic acid, linoleic acid, and n–3 long-chain PUFA and risk of ischemic heart disease. American Journal of Clinical Nutrition 94:1097-1103, 2011.

Whitney E, Rolfes Rady S: Understanding Nutrition. Wadsworth Cengage Learning, 2011.

Autor: Nevena Ćorić mag.preh.teh
Vextra

Morate biti registrirani za komentare!