Izaberite dio sustava
sa kojim imate tegobe i izlistat će vam se popis naših proizvoda!
ŽIVČANI SUSTAV DIŠNI SUSTAV PROBAVNI SUSTAV UROGENITALNI SUSTAV LOKOMOTORNI SUSTAV SPECIFIČNI SUSTAV IMUNO SUSTAV KOŽA
Vextra sadržaj
HERBASTYLE by Vextra : Anđelika

Anđelika je zeljasta dvogodišnja biljka koja može narasti i do 2 m visine. Na širokoj stabljici nalaze se vrlo veliki listovi veličine i do 90cm, te bijeli do žučkasti cvjetovi. Cvjeta u srpnju i kolovozu. Podanak je mesnat i krupan s mnogo malih korijenčića. 

Plodovi se beru u lipnju, srpnju i kolovozu, a dvogodišnji podanak vadi se u jesen, izreže po dužini na četiri dijela i suši.

Anđelika je biljka koja vuče podrijetlo iz nordijskih krajeva, gdje se uzgajala u samostanskim vrtovima kao sredstvo protiv kuge, a u srednjem vijeku dolazi u krajeve centralne Europe. 

U kineskoj medicini koristi se desetak vrsta ove biljke.

Karakteristični metaboliti, esencijalno ulje i aktivna komponenta furanokumarin nalaze se u korijenu i sjemenkama, a manje u listovima. Također su prisutni flavanoidi (arhangelenon), palmitinska, kavena i klorogenska kiselina te polisaharidi. Esencijalno ulje dolazi u koncentraciji od 0,35 do 1,3%, a sadrži u većem dijelu monoterpene ali i alkaloide, te 2% kumarina, kao što je arhangelicin, umbeliferon i bergapten.

Farmakološko djelovanje: Cijela biljka upotrebljava se kao začin. Ima gorak okus, a eterična ulja potiču apetit i stimuliraju probavni sustav. Koristi se prilikom oporavka od anoreksije i malaksalosti. Sigurdsson i ostali (2005) u svojem znanstvenom radu spominju i njen pozitivan učinak kod bronhitisa, upale pluća i prsnih infekcija, reumatizma i perifernih vaskularnih bolesti ali u svom radu su prvenstveno obradili njen antikancerogeni učinak. Prema njihovom istraživanju ektrakt korijena biljke Angelica archangelica L., zaustavio je rast tumorskih stanica kod miševa. Međutim ona također ima i protuupalni, antifungalni i antibakterijski učinak na Mycobacterium avium.  

Doziranje i upotreba ove biljke: Anđelika korijen se može koristiti kao tekući ekstrakt, tinktura, eterično ulje ili osušeni korijen kao čaj. Preporučena dnevna doza je od 1,5 do 3 g za ekstrakt, 1,5 g za tinkturu, 1 do 2 kapi eteričnog ulja. 

Vextra u ponudi ima osušeni korijen ove biljke te više o tome pročitajte na linku http://vextra.ba/artikal.aspx?id=123&k=3.

Zbog fotosenzibilnosti ove biljke, ne preporuča se intenzivno i dulje izlaganje na suncu tijekom njezine primjene, a također nije preporučljiva za trudnice i dojilje.

LITERATURA:

1. http://ljekovitobilje.weebly.com/an273elika-angelica-archangelica.html

2. Sigurdsson S, Ogmundsdottir HM, Hallgrimsson J, Gudbjarnason S. Antitumour activity of Angelica archangelica leaf extract. In Vivo. 2005 Jan-Feb;19(1):191-4.

3. http://www.naturala.hr/indeksi/ljekovito-bilje/angelica-archagelica-417/99/

4. http://naturespathways.com/editions/northeast-wi-edition/item/2491-stop-overactive-bladder-with-arctic-angelica

Piše: N.Ć.

Vextra

Morate biti registrirani za komentare!