Hibiscus sabdariffa L. ; Hibisci flos
SINONIMI:
Kineska ruža, Afrička malva
KEMIJSKI SASTAV:
Hibiskus cvijet sadrži: vitamin C, voćne kiseline, flavonoid, eterična ulja, boju
DJELOVANJE:
Hibiskus cvijet djeluje na povećanje apetita, a ima primjenu kod prehlada, srčanih i živčanih oboljenja, bola i otoka (upala) u gornjem respiratornom traktu. Pomaže prilikom zadržavanja tekućine u organizmu, stomačnih problema i poremećaja cirkulacije. Služi i kao blagi laksativ i diuretik. U hrani i piću, hibiskus cvijet se koristi zbog mirisa, okusa i boje. On poboljšava miris, okus i izgled mnogih mješavina čajeva.
NAČIN PRIPREME:
Veliku žlicu ljekovite biljke preliti sa 250 ml ključale vode, zagrijati do ključanja i ostaviti poklopljeno 15-30 min. Piti procijeđen čaj.
NAČIN PRIMJENE:
Priređivanje čajnog napitka ponoviti 2 do 3 puta dnevno. Zasladiti po želji.
SADRŽAJ:
50 g