Acorus calamus L. ; Calami rhizoma
SINONIMI:Baban, Inđirot, Igirot, Kalamuš, Mirisava trska, Mirisni korijen
KEMIJSKI SASTAV:Iđirot rizom: kalcij, kalij i sumpor, eterično ulje komforasta mirisa, tanin, smola, gorke tvari akorina, organske baze kolina i metilamina, škrob, sluz, glikozid, nešto etanola, azaron, razni terpeni, sequiterpen, azarilni aldehid
DJELOVANJE:Iđirot je antacidno sredstvo koje se upotrebljava ponajprije kod želučanih smetnji: regulacije kiselosti želučanog soka, katara, nervoze želuca, slabe probave, vjetrova, te čira na dvanaestercu. Pospješuje izlučivanje enzima i želučanog soka. Koristi se i kod pomanjkanja apetita i želučanih tegoba vezanih uz manjak želučane kiseline. Sluzave i ljekovite tvari koje nastaju u dekoktu nakon višesatne ekstrakcije oblažu želučanu sluznicu i na taj način je štite, oblažu oštećene unutrašnje stanice i regeneriraju ih. Iđirot može pomoći i kod prestanka pušenja – osobama koje se žele odviknuti od pušenja, preporučuje se žvakanje osušenog podanka iđirota, koji ubija želju za konzumacijom nikotina.
NAČIN PRIPREME:U 200 ml hladne prokuhale vode staviti malu čajnu žlicu sušenoga korijena Iđirota te ga ostaviti da se ekstrahira 6-10 sati (najbolje preko noći). Nakon toga čajni dekokt je potrebno procijediti i podgrijati te tako konzumirati.
NAČIN PRIMJENE:Pripremljen čajni dekokt podijelit na dva dijela te prvu polovicu popiti neposredno prije, a drugu polovicu poslije glavnog obroka u danu. Pušačima se preporuča žvakanje po 10-15 komadića podanka, raspoređeno tijekom dana. Zasladiti po želji. Posavjetovati se sa farmaceutom za dugotrajnost uporabe.
SADRŽAJ:50 g